Les persones que esta vesprada han participat en la visita guiada a l’arxiu municipal preparada per les Regidories de Participació Ciutadana i Cultura han descobert el treball que es porta a terme en un servei que permet conservar en les millors condicions un valuós patrimoni documental que ens parla de la historia del nostre poble.
Entre els assistents destacar la presencia del regidor en funcions de Participació Ciutadana, César Pérez, i de les també regidores Inma Brotons i Elisa Santiago.
L’activitat s’ha organitzat per tercer any consecutiu amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, que es commemora cada 9 de juny, i s’ha iniciat a la sala d’usos múltiples del Centre Cultural, on l’arxivera municipal, Clara Pérez, ha oferit una introducció al recorregut que ha inclòs la projecció d’un vídeo que resum el que significa disposar del servei d’arxiu, les seues funcions, el treball de conservació i tot el que es fa en ell.
A les instal·lacions de l’arxiu han fet una primera parada al despatx Clara s’encarrega de registrar l’entrada de documents, la seua classificació i conservació, es gestionen les cessions temporals als departaments municipals o es facilita l’accés als investigadors a la documentació que necessiten per al seu estudi a la sala de consultes.
Per a ella, cada any la visita és diferent, donat que “l’any passat es va centrar l’atenció en la documentació procedent d’una donació, mentre que enguany hem volgut que es coneguera més amplament el procés de custodia de la documentació que guardem ací”.
Com sempre, una de les coses que més ha sorprès als visitants ha segut el sistema de prestatgeries del dipòsit, així com els llibres més antics que es conserven. També alguns objectes que s’han exposat, com uns negatius fotogràfics de cristall, una foto aèria del Pinós dels anys 60 del segle XX, vells segells o matricules per a motos i bicicletes expedits fa un temps per l’ajuntament. I es que com be s’ha recordat durant la visita, a més dels documents sorgits de la gestió municipal, aqueix llegat està incrementant-se amb la col·laboració ciutadana, a través d’aportacions i donacions que es van sumant.
El recorregut ha acabat a la sala de consultes, on l’arxivera municipal tenia preparats diversos documents per comprovar l’evolució de l’estil d’escriptura, el paper i altres particularitats en documents tan interessants com els relacionats amb el Sindicat, un cens de població de l’any 1897, els projectes de la Torre del Rellotge o del Dipòsit d’Aigua de Santa Catalina i altres curiositats.
Però tal volta haja hagut dos llibres que han despertat el major interés. Per una banda el que recull el document de la segregació del Pinós en l’any 1826, el títol de Villazgo concedit i signat pel rei Ferran VII, i per altra el que parla del primer ajuntament que es va crear al Pinós a finals de 1812, a l’empar de la Constitució de Cadis.
Amb aquesta activitat, tant les regidories de Participació Ciutadana com de Cultuira, junt a l’Arxiu Municipal, pretenen acostar cada any al ciutadà a un servei que permet conservar importants documents que ens serveixen per a conèixer millor la nostra història com a municipi.