Radio Pinoso s’ha sumat hui a les celebracions del Dia Mundial de la Ràdio que han promogut la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV) i el govern valencià, participant en el programa especial que s’ha portat a terme al llarg del matí des del Palau de la Generalitat per commemorar la data, i que ha comptat amb la participació dels coordinadors d’una vintena d’emissores municipals valencianes, a més dels seus respectius alcaldes i alcaldesses.
La nostra ràdio ha estat representada per l’alcalde Lázaro Azorín, el regidor de Mitjans de Comunicació Municipals, César Pérez, i la coordinadora Elena Mira.
El programa s’ha iniciat a les 10 del matí amb les paraules de benvinguda de Mayte Noguera i Pilar Moreno i una xarrada amb els fundadors de la XEMV, per continuar amb una entrevista al president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha felicitat a la xarxa per la iniciativa de portar a terme el programa des de la casa de tots els valencians i les valencianes.
Tot seguit, el programa s’ha anat estructurant en diferents blocs, com entrevistes amb les personalitats presents (Rubén Alfaro, president de la FVMP, Toni Such, director general d’Administració Local, Mònica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat, Toni Gaspar, president de la Diputació de València, o José María Vidal, secretari autonòmic de Comunicació). Tots ells han destacat la importància de comptar amb el recolzament institucional per donar forma a la XEMV i la clara aposta per la ràdio municipal.
També s’han portat a terme diferents taules redones sobre la participació ciutadana a les emissores locals, el caràcter social o cultural dels programes, el paper de les ràdios municipals com a formadors o la vertebració del territori amb la música o l’esport.
Unes taules redones on han intervingut representants de les diferents emissores per exposar cóm es preparen els programes que s’elaboren a cada ràdio, i sobretot els que es comparteixen a través de la xarxa. De fet, el regidor de Mitjans de Comunicació del Pinós, César Pérez, ha intervingut a la taula redona sobre la difusió de la cultura per a parlar del programa que ell dirigeix i presenta, “El expresso nocturno”, que te difusió nacional a través de moltes emissores de la xarxa i de la Cadena Súper 20.
Al llarg de la retransmissió també s’ha pogut escoltar una selecció de sintonies de programes radiofònics emesos per les emissores locals, com ha segut el cas de “Veus d’un poble”, que Radio Pinoso emet des de l’any 2016 per donar veu a l’experiència vital dels veïns i veïnes del Pinós i recollir els seus records sobre el passat del municipi, i sobre el que ha parlat la coordinadora Elena Mira al set d’una de les emissores que tenien allí el seu equip mòbil.
També hi ha hagut moments de desconnexions, per a que les emissores locals complementaren el contingut amb programació pròpia, i els instants finals del programa han estat protagonitzats per la música, amb l’actuació del grup Limboteque.
Per a l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, “és una satisfacció veure com estem compartint notícies i tot allò que ens uneix per mig de la xarxa d’emissores municipals. Per a mi va ser un encert que la FVMP promoguera la seua creació, amb l’objectiu que cada poble es puga donar a conéixer a la resta de municipis valencians. Gràcies a la xarxa, cada setmana, la resta de valencians coneix el que passa al Pinós, un poble viu i molt actiu. És important destacar que les emissores municipals, a banda de donar la seua informació pròpia, també divulguen coses que estan ocorrent en tota la Comunitat. És una idea més que bona, i molt recolzada”.
L’emissió completa del programa s’ha pogut seguir a través del canal de Youtube de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
La Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes XEMV va començar a donar els seus primers passos el 2007, però no va ser fins el 20 d’abril de 2017 que es va constituir formalment baix el paraigua de la FVMP. Actualment agrupa a 25 emissores de titularitat pública municipal de tot el territori valencià.
El Dia Mundial de la Ràdio es commemora cada 13 de febrer des que en l’any 2011 el va declarar l’UNESCO, a iniciativa de l’Acadèmia Espanyola de la Ràdio, i cada any es dedica a una temàtica diferent. Enguany el lema és “Diàleg, tolerància i pau”, per la capacitat de la ràdio a l’hora de sensibilitzar als oients sobre cóm un món més pacífic i tolerant i per ser una plataforma vàlida per al debat democràtic. La data del 13 de febrer és la mateixa en que va iniciar les seues emissions, en l’any 1946, la ràdio de les Nacions Unides.