L’Ajuntament del Pinós vol incrementar els punts de compostatge comunitari en el municipi

Fecha:

Categorias: Concejalía Medio ambiente, Noticias

L’Ajuntament del Pinós vol incrementar els punts de compostatge comunitari en el municipi

  • “És un projecte que ens beneficia a tots i totes”, afirma la regidora d’Agricultura, Silvia Verdú.

El Pinós va ser un dels primers municipis, dels 14 que formen el consorci CREA, a instal·lar el projecte de compostatge comunitari.

El projecte naixia amb l’objectiu d’augmentar la separació en origen de residus orgànics, generar un compost de qualitat i que el seu tractament es realitze a nivell local. Això suposa una millora en els impactes ambientals del desplaçament dels residus, a més d’un estalvi econòmic a l’Ajuntament del Pinós i, per tant, a la ciutadania.

La Regidoria de Residus va instal·lar el mes de desembre passat aquesta planta de compostatge comunitari al costat dels horts urbans, com a prova pilot i amb la intenció de vincular el projecte als horts. El compostatge és un procés de transformació de la matèria orgànica per a obtindre compost, un abonament natural.

Els usuaris/as dels horts urbans estan portant al compostatge comunitari els residus i materials que es poden gestionar a través d’aquest sistema de reaprofitament de residus com a restes de fruites, verdures, aliments crus i cuinats (incloent carn i peix), lactis, pasta, arròs, corfes de fruita seca, flors i plantes, pòsits de café i infusions, tovallons de paper tacades de matèria orgànica, corfes d’ou, petxines de crustacis, etc.

Ana Belén Vidal, a més d’arrendar una de les parcel·les, també col·labora amb el compostatge, “a la meua casa sempre hem separat tot, i ara tenim un lloc on tirar els productes biodegradables” i, amb això, la possibilitat que es convertisca en un abonament natural.

Per a Jesús Cantó, treballador municipal s’encarrega de l’activitat de residus, en aquest projecte “es veuran els resultats que ofereix el substituir gradualment els abonaments químics per abonaments naturals, en utilitzar-los i incorporar-los en el terreny estem aconseguint estalviar aigua, una producció més natural i fins i tot produir aliments de més grandària”, afig Cantó.

Per a Silvia Verdú, “és un projecte que ens beneficia a tots, per això volem donar-li continuïtat en pedanies”, ja que es tracta d’una manera d’obtindre un recurs de manera gratuïta. Com destaca la regidora, “És el que Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana exigeixen en el tema de residus”.

Tal com ha explicat l’edil d’Agricultura, i Recollida de Residus Sòlids, Silvia Verdú, “el mes vinent de maig s’instal·laran en els centres de primària els compostadores perquè l’alumnat realitze un abonament natural aprofitat els residus del menjador escolar .

Els propis xiquets i xiquetes seran els encarregats de recollir els residus, portar-los a la compostadora i realitzar el compost, per a abonar de manera natural els horts dels quals disposen en els col·legis.

El compostatge comunitari comença ara i en uns anys haurà de formar part de la nostra vida.

Te puede interesar

Ir al contenido