- La presentació oficial va tenir lloc al Pinós, municipi impulsor del dossier i seu de la X Trobada de Estudis per a la preservació de la Pedra Seca
Gabriel Segura, president del Centre d’Estudis Locals del Vinalopó va iniciar l’acte explicant perquè es va decidir que l’edició número 21 estigués dedicada a l’Estudi de la Pedra Seca, “es tracta d’un patrimoni comú a tots els pobles del Vinalopó, en tots ells es trobaran construccions en pedra seca, refugis de picapedrer, de pastor, paisatges abancalats, patrimoni comú que ens uneix i fa escassos mesos la tècnica va ser reconeguda i inclosa com a part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat “, Encara que aquest últim fet es va conèixer una vegada estava en marxa la revista. Segura també va afirmar a la presentació oficial, ja que ahir va ser la primera vegada que la revista era mostrada al públic, es realitza al Pinós perquè ha estat el poble impulsor del dossier a través d’Imma Garrigós, coordinadora d’aquesta edició i que a més Pinós serà la “Seu Nacional” de la Pedra Seca en 2019 amb la celebració de la X Trobada de Estudis per a la preservació de la Pedra Seca.
José Antonio López Mira, Cap de Servei Territorial de Cultura i Esport d’Alacant va ser l’encarregat de desglossar el contingut de la revista. En aquest cas està dividida en tres parts, un dossier amb 7 articles dedicats a la Pedra Seca en municipis com, Pinós, Jumilla, Novelda, Monòver i Crevillent, 3 d’ells escrits per pinosers, Juan Francisco Tenza “Inventari i recuperació dels cucos del Pinós”; Clara Isabel Pérez i Eva Jara “La pedra en sec, un nova oportunitat al municipi del Pinós” i Imma Garrigós junt a Jaime Molina i Francisco Javier Múñoz, “Pedra seca al migjorn valencià. Socialització de l’arquitectura tradicional a través de les noves tecnologies “.
A més, la revista compta amb 5 articles a la secció “Vària” i 4 relacionats amb llibres publicats en els municipis, entre els quals es troba la ressenya del pinoser Mario Martínez sobre el llibre “Les meues Memòries sobre la meua actuació en la Guerra Civil d’Espanya de 1936 “de Ramon Deltell.
López, va afirmar que es tracta d’una revista amb un contingut excel·lent i una gran qualitat, amb articles que tracten diferents aspectes de la Pedra Seca, a més d’altres referències històriques que el lector, tal com li va passar a ell li “posarien els pèls de punta”.
Imma Garrigós, coordinadora de la revista, va voler agrair la participació de tots els autors amb qui ha treballat perquè aquesta revista fos una realitat, així com la qualitat de cada un dels articles.
Gabriel Segura també va aprofitar la presentació oficial per felicitar els autors i agrair la implicació de les administracions i patrocinadors que s’han anat sumant al llarg dels anys en aquest projecte i als socis com a motor d’aquest.
Lázaro Azorín, alcalde del Pinós, se sumava a les felicitacions i agraïa que la presentació es realitzarà al municipi, del qual ha dit està implicat i treballa de manera conjunta a través de diverses regidories, amb tècnics i veïns per donar valor a la tècnica de la pedra seca, de la qual Pinós compta amb multitud d’exemples i convidava els presents a participar a la X Trobada de Estudis per a la preservació de la pedra seca que tindrà lloc a octubre.