El Centre Cultural “El Pinós” acull des d’este divendres, 10 juny, l’exposició “Dones pioneres a les bandes valencianes”, una mostra coordinada per la FSMCV i la Societat Unión Lírica Pinosense, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Pinós. L’objectiu de la mostra és visibilitzar el paper que tenen i han tingut les dones en la història de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
L’acte ha comptat amb la presència de les regidores de Cultura-Joventut Silvia Verdú i d’Igualtat Mª José Moya, el president comarcal de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana Juan Carlos Alfonso, el president provincial D’Alacant (FSMCV) Jose Ángel Espinós i l’alcalde del Pinós Lázaro Azorín.
Intèrprets silenciades que són reconegudes a través de la labor de la Comissió “Dones i Bandes”. Un projecte creat per les pròpies dones pioneres que, a causa del canvi social que va ocórrer a l’Espanya dels 80, van començar la història de la inclusió del món femení en les Societats Musicals.
Una exposició viva i en constant creixement, ja que en cada escala en la qual fa parada les pròpies societats musicals incorporen materials propis que permet anar dotant de contingut a aquesta. La banda pinosera establirà un precedent molt curiós a aquesta exposició, aportant, possiblement, les primeres dones musiques de tota la Comunitat Valenciana amb dades documentades sobre la incorporació a l’entitat musical pinosera de 3 xiquetes en plena Guerra Civil.
Es tracta de Rafaelita Mira, amb el clarinet, i les joves Rosita Serrano i Teresina Albert, ambdues van rebre la trompa. Van estar un any formant part de l’entitat musical, però per les pròpies circumstàncies de la guerra, quan va acabar, o van deixar la música de costat o van continuar tocant altres instruments com el piano.
Peró no seria fins la dècada del anys 70 quan que es van integrar plenament en la societat musical un grup de set dones: Isabel García, Montserrat Mira, Margarita Picó, Isabel Benavente, Juliet Leat, Carmen Amorós i Paloma Pérez. Dos d’elles continuen hui dia actives en la banda de música; són la saxofonista Montserrat Mira Albert, que s’incorporava a la banda l’any 1977; i Carmen Amorós Poveda, la seua incorporació va ser l’any 1979, la primera dona abanderada de la SULP. Elles són un clar exemple del paper que ocupa la dona en la banda, pioneres i referents.
La intenció és continuar descobrint a aquelles dones pioneres que van formar part del fenomen musical per a crear consciència de l’esforç que va suposar la incorporació de la dona al món de la música.
Després de la inauguració, ha tingut lloc un concert i recital a càrrec del grup de càmera de la Unió Lírica Pinosense, format per 11 dones (clarinet, flauta, bombardí, oboès, trompa) sota la batuta de Pedro Botella, president de l’entitat. Al pati del Centre Cultural han sonat cançons com Arabian Nights, extracte de la BSO Aladín, La Vida és Bella o la Suite Carmen, de Bizet.
El programa que s’ha preparat per a l’ocasió ha inclòs temes molt coneguts i entretinguts per al públic, i especialment Carmen de Bizet, on la protagonista reivindica decidir per ella mateixa, tenint en compte l’època en la qual es va escriure l’opera.
L’Alcalde del Pinós Lázaro Azorín ha manifestat la seua satisfacció de vore l’interés mostrat per part de l’entitat musical en recopilar la seua historia on destaquen el paper de les dones que van impulsar la inclusió del món femení a la nostra banda. És més, Azorín ha destacat que “aquesta aportació enriqueix encara més la nostra pròpia història”
L’activitat tindrà la seua continuïtat el proper divendres 17 de juny al Centre Cultural, a les 20:30 hores, amb una taula redona per escoltar i compartir experiències de les dones de les bandes valencianes.