El consistori pinoser reivindica finançament per a l’arribada de l’aigua del transvasament al municipi

Fecha:

Categorias: Agricultura, Destacados, General, Noticias, Pinoso

El consistori pinoser reivindica finançament per a l’arribada de l’aigua del transvasament al municipi

  • Silvia Verdú: “Hem d’aconseguir que l’aigua del post trasvase arribe en esta legislatura”

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín i l’edil d’Agricultura, Silvia Verdú van acudir divendres passat a Monòver, a la visita que el president de la Generalitat, Carlos Mazón va realitzar a les obres del post transvasament Xúquer-Vinalopó en el tram I.

Les autoritats municipals van aprofitar esta visita, a la qual també van assistir la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas; l’alcalde de Monòver, Loren Amat; la vicepresidenta de la Diputació d’Alacant, Ana Serna; i altres autoritats i representants de la comunitat de regants, per a reivindicar l’arribada de l’aigua al Pinós.

Verdú, assegura que: “el projecte que portarà l’aigua al Pinós està acabat, un projecte que porta molta faena, expropiacions, canvis i aprovacions, que és el que s’ha fet en estos dos anys, ho ha fet Tragsa, i ja està, només falta els diners”. I és que les obres que portaran l’aigua al Pinós tenen un cost de 30 milions d’euros, un finançament que és competència de la Generalitat Valenciana.

La setmana passada es van posar en marxa les obres del tram I, que recorre Monòver i arriba fins a Novelda, compta amb un pressupost de 10 milions d’euros i està previst que en breu donen principi les obres del tram II amb un pressupost de 20 milions d’euros i que oferirà aigua a Novelda, Monfort del Cid i Petrer.

L’execució de les obres en cadascun dels trams no depén de la finalització dels trams, ja que cadascun dels projectes és independent i es pot executar sense necessitat que estiguen acabats altres ramals del transvasament.

Després de la visita i el canvi d’impressions entre els presents, l’edil afirma que: “La impressió és que tenen voluntat, però la voluntat no es fa amb paraules sinó amb fets” i manifesta que continuaran insistint. Juntament amb l’alcalde té previst al setembre quan es desenvolupen els pressupostos de la Generalitat continuar reivindicant el finançament: “Val no pots posar 30 milions perquè és molts diners, però potser es poden posar 10 i començar a licitar l’obra i potser així Madrid si veu que la Conselleria té un impuls pot també ajudar” ha dit Verdú.

Es tracta d’un treball a llarg termini que porta anys d’execució però que l’edil espera es puga dur a terme en esta legislatura: “Hem d’aconseguir que l’aigua del post trasvase arribe en esta legislatura, que almenys les obres estiguen començades” i afirma: “això serà un assoliment molt gran, perquè garantirà l’aigua per sempre”.

A més de continuar amb estes reivindicacions sobre el finançament, totes dues autoritats treballen amb totes les institucions implicades, setmana arrere van mantindre una reunió amb els presidents de les Confederacions del Xúquer i Segura que formen part del terme municipal, també el fan amb el Ministeri d’Agricultura amb qui tenen programat una reunió al setembre i també continuaran lluitant amb la Generalitat.

Execució del tram fins al Pinós

El projecte que preveu l’arribada de l’aigua del *postravase Xúquer Vinalopó fins al Pinós suposarà que una canonada faça arribar l’aigua de l’embassament del Tosacar en Mnòver fins al Pinós. L’aigua passarà per les dos Comunitats de Regants que existixen en el municipi, la de Santa Bàrbara en Ubeda i a la balsa de “Cabecicos” que pertany a la Comunitat de Regants Verge del Remei del Pinós.

El cost d’esta obra és de 30 milions d’euros i suposa a més la construcció d’una canonada més gran perquè l’aigua puga ser desdoblegada i puga arribar amb el volum necessari per a cada ramal i a cada comunitat.

Esta canonada permetrà també bolcar l’aigua quan arribe a “Cabecicos” i poder passar-la d’una conca a una altra, ja que el Pinós forma part tant de la Confederació del Xúquer i la del Segura, i encara que per a poder executar aquesta permuta d’aigua es necessita una aprovació de llei en el ministeri, és important que l’obra s’execute, ja que tal com afirma l’edil “fins que eixa obra no estiga fet a nosaltres no ens arribarà aigua”.

L’agricultura depén del transvasament

La sequera i la falta de pluja està afectant els aqüífers greument, estos es troben en un situació preocupant, ja que la recuperació és cada vegada més lenta i difícil, la qual cosa ha obligat a deixar esta aigua per al proveïment.

També el fet de demanar aigua a altres comunitats queda relegat, ja que el cost és molt elevat i no garantix l’aigua.

Per tant, l’agricultura depén del transvasament del Xúquer-Vinalopó, que després de la firma del nou conveni assegura l’arribada de l’aigua per a regadiu a un preu competitiu que garantiria la continuïtat dels cultius.

Te puede interesar

Ir al contenido