A llarg d’estes últimes setmanes, l’alumnat de 6è curs de Primària del CEIP San Antón ha pres part en el projecte Rapsodes 2021 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, posant el focus d’atenció en la diversitat LGTBIQ+ i contra la LGTBIfòbia.
Dins les activitats que han estat portant a terme, hui dilluns, 17 de maig, han tingut oportunitat de parlar amb l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, qui ha compartit la seua història personal amb els xiquets i xiquetes, per a fer-los entendre per quines raons cal celebrar tal dia com hui el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.
Azorín ha centrat les seues reflexions en el sorgiment de la identitat gai i l’acceptació per la societat, com fa dues setmanes va fer també la pinosera Pilar Leal.
Per a ell és important que el col·legi San Antón haja treballat este projecte, recordant que ell tenia 15 anys quan l’OMS va reconéixer que l’homosexualitat no era una malaltia.
“Cada vegada que es commemora un dia com el de hui la gent reflexiona, però açò no és cosa d’un dia concret en el calendari, ha de ser així els 365 dies de l’any, perque es parla dels drets de les persones”, ha destacat Azorín, per a qui “es lamentable que en l’últim any hagen augmentat les agressions a les persones LGTBIQ+ i per això és necessari continuar lluitant”.
L’alcalde destaca la importància de fer polítiques que permeten parlar i donar protecció a la gent que pateix agressions o menyspreu per la seua condició sexual o afectiva, i això és el que vol combatre la llei que s’està debatent al Congres. “La nostra societat ha de ser conscient del problema. Hi ha persones que se senten vulnerables i veiem en les xarxes socials actituds que no són acceptables. Això ha provocat que s’incrementen les agressions i els intents de suïcidis. Hem vingut a este món per a ser feliços, no per a ser valents i valentes”.
La regidora d’Igualtat i LGTBI, María José Moya, ha estat present en l’activitat, que s’ha portat a terme al jardí municipal, i ha agrait a l’alumnat i a les mestres Tonyi Perea i Paula Jiménez haver posat en marxa esta iniciativa per donar visibilitat a esta problemàtica social.
Per altra banda, gràcies al projecte El Puig i El Pinós, integrat dins el programa Rapsodes 2021, l’alumnat de San Antón ha viscut una experiència social, però també musical i lingüística, donat que han creat un rap titulat El Puig i El Pinós, tres gates i un gos, al llarg del país: Un Rap Poderós!. Per a fer-ho possible han comptat amb la col·laboració del músic Tofol Cabezas, qui va oferir un taller de rap i música improvisada, i altre taller que va impartir el raper Abraham.
Després d’estos tallers l’alumnat dels dos cursos de sisè ha creat una lletra que es gravarà a la sala d’assajos de la Societat Unió Lírica Pinosense, per a després compartir-la amb el grup de El Puig.
Per a acabar el projecte, l’alumnat espera la visita de David Vera, membre del Grup de Danses del Pinós i assessor del Cefire en la comarca, qui s’encarregarà d’impartir un taller de cant improvisat en valencià, via on line, amb el col·legi Pare Jofre de la localitat valenciana de El Puig.