Del 18 al 20 d’octubre tindrà lloc al Pinós la X Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca als territoris de parla catalana, que ha segut presentada hui dimarts al saló de sessions de l’ajuntament.
En l’acte han intervingut l’alcalde Lázaro Azorín, juntament amb la regidora de Cultura i Joventut, Silvia Verdú; la de Turisme, Neus Ochoa; les tècniques de patrimoni i arxivera municipal i de Turisme, Clara Pérez i Eva Jara respectivament; Martí Rom, president d’APSAT (Associació Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional); Ramón Artigas, responsable de barraques de pedra en sec i Wikipedra; Robert Rovira, responsable de construccions de pedra en sec que contenen aigua; i dos membres de l’Associació Drac Verd de Sitges, Joan Roura (tresorer d’APSAT) i Gloria Alsina.
Abans d’aquest acte s’ha creat un grup de treball per anar perfilant els detalls de l’esdeveniment, abans d’eixir a fer una visita a diversos llocs del terme municipal, com les pedreres del Coto o alguns “cucos”, que podrien formar part de les visites guiades que s’oferiran als participants per a les jornades de la trobada.
En tornar a l’ajuntament ha tingut lloc la presentació oficial de la trobada, que enguany celebra la seua edició número 10 i servirà per celebrar que l’ancestral tècnica de la pedra seca ja és Patrimoni Immaterial de la Humanitat des que a finals de novembre de 2018 ho fera públic l’UNESCO.
L’acte s’ha iniciat amb la projecció d’un vídeo promocional (elaborat pels Mitjans de Comunicació Municipals del Pinós) on apareixen bona part dels exemples de construccions en pedra seca que hi ha al municipi. Un espot que es podrà veure a les xarxes socials i en breu també a la web específica que s’ha creat i en breus dies estarà operativa (trobadapedraseca.es). En ella es podran fer les preinscripcions per a prendre part a les jornades, que comptaran amb certificació per part de la Universitat d’Alacant. De fet, la regidora Sílvia Verdú ha agraït tant a la universitat com a la Conselleria el seu suport a l’hora d’organitzar la Trobada, i espera que es sumen més organismes.
Per a Verdú, “és un plaer que el nostre municipi albergue aquestes trobades, que serviran per donar major visibilitat a un patrimoni que és de tots i entre tots hem de lluitar per a que no es perda”.
El president d’APSAT, Martí Rom, ha recordat que “des de l’any 2002 porten fent-se aquestes trobades, que amb el temps no sols s’han celebrat a terres catalanes”, donat que també han tingut lloc a pobles d’Aragó, Mallorca i la nostra comunitat, como serà enguany al Pinós. Per a ell, “l’esdeveniment permet compartir experiències i conèixer com es treballa el tema de la pedra seca a diferents racons”.
L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha donat la benvinguda als presents i ha comentat que “és un honor per al poble del Pinós que l’APSAT acceptara la candidatura del Pinós”. Per a ell, “conforme hem anat treballant la Trobada s’ha incrementat paral·lelament la il·lusió, donat que aquestes coses són per a compartir-les amb la societat, i quan parlem d’aquest tipus de patrimoni també s’ha de fer de les persones que el van fer possible, per a que les noves generacions siguen conscients d’això i sàpiguen conservar-lo”. Com a mestre, per a Azorín es important que “a banda de tot el que han de aprendre a l’aula també coneguen el que tenen a prop”. A més, “la declaració de la tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat no és una cosa que caiga del cel, sinò que porta darrera molt temps de trebal a càrrec de una gran quantitat de gent que s’ha implicat en donar valor a unes construccions que estan presents al nostre paisatge”.
El Pinós serà el primer municipi alacantí que acull l’esdeveniment, que te lloc cada dos anys en localitats que treballen en la posada en valor de la pedra seca com un actiu cultural amb gran potencial mediambiental i econòmic, lligat a la producció agrícola o ramadera i al turisme.
Al llarg i ample del nostre terme municipal es conserven bones mostres de construccions de pedra seca, com són els més d’un centenar de “cucos”, quilòmetres de ribes, a més d’altres estructures i construccions lligades al món rural. Per això, des de l’Ajuntament del Pinós es porta a terme fa uns anys un exhaustiu treball per documentar totes estes construccions, al temps que s’està fomentant la recuperació de l’ofici de riber amb cursets i tallers.
Al llarg de les tres jornades hi haurà conferències i comunicacions, visites al patrimoni i moltes altres activitats, encara que la programació completa es donarà a conèixer a través de la web de les trobades.