Aquestes trobades es realitzen cada dos anys des de 2001. L’Ajuntament del Pinós ja va plantejar un projecte de candidatura per ser seu el 2017 i fa uns mesos es van posar en contacte amb el consistori per si seguia interessat en acollir aquesta trobada.
Fa uns dies visitaven la localitat diversos membres de APSAT per conèixer de primera mà el nostre patrimoni en pedra seca i les accions que està duent a terme l’ajuntament per a la seva posada en valor i recuperació de la seua tècnica de construcció. Al mateix temps es va mantenir una primera reunió de treball sobre aspectes de l’organització de la trobada: infraestructures, possibles temes a abordar en conferències i comunicacions, patrimoni a visitar, possibles activitats, col·laboració d’entitats …
La comissió desplaçada fins El Pinós estava composta per Montserrat Moya i Cardona, presidenta de APSAT, el secretari Carles Blasco Pinós, la tresorera Teresa Amat Planchat, i Eduald, un membre de l’Associació Pedra Tosca.
El grup va visitar les pedreres del Coto (accedint al mirador de Levantina) acompanyats per Eloy Ibernón, tècnic de mines, així com el teatre auditori, el Centre d’Interpretació Casa del Marbre i del Vi, i diversos cucos dels paratges del Toscar, de Lel i La Centenera.
Acabada la visita va tenir lloc la reunió amb l’alcalde Lázaro Azorín i les regidores Sílvia Verdú i Neus Ochoa, en la qual també van estar presents les tècniques Betlem Jara, Eva Jara i Clara I. Pérez.
Encara no s’ha fixat una data concreta per a la celebració de la X Trobada, però ja s’està estudiant que puga ser un cap de setmana de finals de setembre o del mes d’octubre de l’any que ve.
Les autoritats locals van ser obsequiades amb alguns exemplars de les actes de les últimes trobades i bibliografia relacionada amb l’arquitectura de la pedra seca, així com una maqueta d’una “Tina d’elaboració de vi”, un detall dels organitzadors de la IX Trobada, celebrada a Valls del Moncau els dies 20, 21 i 22 octubre 2017.
L’ajuntament començarà en breu a treballar en l’organització d’aquesta trobada, que es portarà a terme per primera vegada tan al sud de la Comunitat Valenciana, ja que des de 2011 (que es va celebrar a Vilafranca del Cid) cap municipi valencià havia acollit aquestes trobades.
Més informació sobre l’esdeveniment i l’associació organitzadora:
http://www.coordinadorapedraseca.org/
http://www.coordinadorapedraseca.org/trobades/trobadaix/trobadaix.html