- Per actualitzar el Projecte de Mobilitat Urbana Sostenible del municipi s’estan fent enquestes entre la ciutadania.
- La regidora de Medi Ambient, Silvia Verdú, ha anunciat projectes com la peatonalització parcial d’un nou tram del Passeig, molt transitat per la gent jove, o la posada en marxa de Camins Escolars Segurs, entre altres.
Tots els anys en setembre celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat. En eixe sentit, El Pinós avança en la posada en marxa d’actuacions que permeten complir l’objectiu europeu de reduir les emissions de CO2, encara que la regidora de Medi Ambient, Silvia Verdú, pensa que no es pot quedar en actuacions puntuals i ha de ser un compromís ferm per a tot l’any.
En una entrevista mantinguda hui dilluns en la ràdio municipal, la regidora ha recordat que “en 2012 l’ajuntament va acomanar la redacció del Projecte de Mobilitat Urbana Sostenible vigent, però pensem que cal actualitzar-lo. Això va fer que demanarem entrar en el programa de subvencions convocat enguany per la Diputació d’Alacant destinat a actualitzar els PMUS”.
En eixe sentit, s’ha començat a telefonar al veïnat del Pinós per a fer una enquesta que permeta actualitzar les dades, per la qual cosa la regidora de Medi Ambient demana “que no pengen el telèfon si els criden, perquè la col·laboració ciutadana és molt important. Per a que el resultat siga significatiu hauríem de tindre al menys una mostra d’unes 150 cridades i altres tantes persones que responguen a l’enquesta de manera telemàtica, a través de la pàgina web de l’ajuntament, pinoso,org”.
Dins eixe projecte, i segons ha comentat Verdú, esta setmana també s’està fent un control d’aforament de vehicles per l’empresa que redacta el pla, calculant quants en passen per cada carrer transitat. Al mateix temps, varies persones estan passejant i comprovant l’ús de les places d’aparcament del casc urbà, comprovant en cada zona la freqüència en el moviment de vehicles, hores de permanència, espais lliures… “Per impulsar projectes sostenibles cal conéixer la realitat de la mobilitat al Pinós. Soc conscient que encara ens falta conscienciar-nos que som un poble xicotet on no costa molt moure’s a peu o en bicicleta. Volem crear un PMUS adaptat a la realitat actual del municipi”.
Millora de seguretat en un nou tram del Passeig els caps de setmana
D’altra banda, s’està preparant un projecte de peatonalització parcial d’un nou tram de carrer entre el Jardí Municipal i el Passeig, amb pivots que puguen baixar els residents. Seria similar a com es va fer en tram amb establiments d’hostaleria, però en este caso sols de divendres a diumenge. “Es tracta d’una zona molt transitada per gent molt jove els caps de setmana i volem que guanye en seguretat”, comenta la regidora, qui espera poder presentar esta iniciativa a principis d’octubre, una vegada es tanque amb la regidoria de Seguretat cóm quedaran establides les direccions dels carrers que tenen accés a la zona.
Camins Escolars Segurs
A més, la Regidoria d’Educació treballa en el projecte de Camins Escolars Segurs, promovent que l’accés als centres siga a peu o utilitzant mitjans de transport no contaminants. “Això requereix un treball conjunt entre varies regidories. Es tracta de crear rutes per a que els xiquets caminen amb seguretat, amb unes parades ateses per voluntaris que els ajuden. Te un benefici mediambiental i psicològic molt important, i proporciona seguretat a les famílies”, destaca Silvia Verdú, per a qui “es tracta d’un projecte que necessita de molta coordinació. Per això s’ho traslladarem a les AFES i els centres educatius. Això sí, les rutes han de passar per carrers adaptats amb rampes, voreres amples,… a més d’estar senyalitzades”.
Per a ella, “hem de ser capaços de treballar en equip i posar en marxa este projecte. De fet, des de Medi Ambient anem a fer una enquesta a les famílies per saber les rutes que usen per anar al col·legi, o si els xiquets i xiquetes van sols o acompanyats”. La intenció de l’ajuntament és posar en marxa el projecte de Camins Escolars Segurs durant este curs.
Ampliació del carril bici
A més, l’ajuntament vol prolongar l’actual carril bici per connectar-lo amb el poliesportiu municipal. “Estem estudiant com fer-ho, sobre tot per que no és fàcil planificar el seu pas pel Passeig de la Constitució, encara que recorde que la velocitat màxima del carril bici, 30 km/h, ara ja s’aplica a tot el casc urbà”.
De totes formes, Silvia Verdú espera que la gent del Pinós col·labore en totes estes iniciatives i sàpiga la importància de la seua conscienciació. “No te molt sentit fer un dia dedicat a la mobilitat i que al següent tornem a usar el cotxe. Hem de canviar els hàbits de mobilitat, pel medi ambient, la salut,… Altres municipis ja porten temps fent-ho i va molt be. Es tracta de canviar els hàbits per a millorar”.
Per altra banda, respecte a les obres de la ronda i les oliveres que s’han hagut d’arrancar en la zona del cementiri per a fer la glorieta, la regidora assegura que “el projecte es va estudiar moltíssim per no afectar a cap vivenda i respectar les plantacions; el que hem fet coordinadament, des de les regidories de Medi Ambient i Obres, és podar més de 30 oliveres, sobre tot les més centenàries, i plantar-les en la zona dels horts urbans. Tots els dies s’estan regant per assegurar que no es perden i tenim un projecte per recollir oliva i destinar les garrafes dóli que s’obtinguen a Cáritas i Creu Roja de forma solidaria. S’han plantat en els terrenys on es farà l’ampliació de parcel·les dels horts urbans. En el cas dels pins no era possible el seu trasllat”.