Nou impuls al projecte dels horts urbans ecològics del Pinós

Fecha:

Categorias: Concejalía Medio ambiente, Noticias

Nou impuls al projecte dels horts urbans ecològics del Pinós

  • Disposar d’un hort urbà fomenta hàbits alimentaris més saludables, millora la salut i la dels teus.

Des de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament del Pinós, dirigida per l’edil Silvia Verdú, es vol donar un nou impuls i fomentar el projecte d’horts urbans ecològics, amb la implicació dels usuaris/es que actualment acudeixen a cuidar dels seus cultius.

Des de la regidoria d’Agricultura fa uns anys es va crear el projecte amb l’aprovació d’una ordenança que regulava els criteris d’adjudicació d’aquestes parcel·les. En ells es treballen valors com la sociabilització o el companyerisme entre els propietaris/as, perquè la filosofia és ajudar-se els uns als altres. L’espai dels horts urbans està situat al costat del Polígon del Salobrar i en l’actualitat compta amb 42 parcel·les, quasi totes ocupades.

El projecte “es troba en un moment molt bo”, tal com manifesta l’edil de l’àrea, Silvia Verdú, ja que posa en valor cultivar productes naturals per al seu posterior consum, obviant els productes fitosanitaris. Segons afig, “es tracta d’un projecte d’agricultura ecològica, social i emocional que hem de fomentar molt i fer-ho més gran”.

Per este motiu, “des de la Regidoria d’Agricultura el mes vinent posarem una tanca a una parcel·la just al costat per a ampliar el projecte, i que molts més pinosers/es puguen adquirir una parcel·la. A més, està molt prop del nucli urbà, per la qual cosa es pot anar caminant o amb bici, fomentat així la mobilitat sostenible”.

Des de novembre de 2020 un treballador municipal, Jesús Cantó, dedica unes hores al dia de la seua jornada laboral al control dels horts. Entre les seues ocupacions està supervisar com funciona, així com facilitar els mitjans que necessiten a les persones que tenen l’hort, perquè puguen desenvolupar l’activitat, escoltar els seus suggeriments i facilitar-los les seues necessitats.

Per a Cantó, “els usuaris/es formen una comunitat molt unida, amb uns objectius molt clars: portar a casa aliments d’alta qualitat”.

Una de les usuàries és Ana Belén Vidal, que participa en el projecte des del mes de novembre passat. La situació sanitària va fer que poguera dedicar-li temps, i aqueix és un dels motius pels quals es va animar a participar en ell; “es tracta d’una connexió directa amb la naturalesa, que em transmet molta tranquil·litat i pau, sempre havia volgut tindre un hort”, afirma Vidal.

En la seua parcel·la ha plantat “diversos tipus d’hortalisses, com a encisam, bròcoli, faves, creïlles, coliflor, carlotes… ja que el terreny es presta a plantar de tot”, afig.

En el cas de Pere Blasco, a partir de la seua jubilació va voler ocupar part del seu temps lliure dedicant-lo a l’hort, perquè “et permet tindre una activitat física, mínima i bàsica, però fonamental per a la persona”. Per a Blasco hi ha tres objectius principals: la recol·lecció, la relació social, i la relació laboral.

Hui dia, els horts urbans s’han convertit en una alternativa sostenible per a la producció de verdures fresques, a part de ser un hobby apassionant. A més, fomenta hàbits alimentosos més saludables, millora la salut i la dels teus.

Formar part d’aquest projecte és completament gratuït. Per això, Silvia Verdú, regidora d’Agricultura, convida a la ciutadania a informar-se sobre com arrendar una parcel·la. Les persones interessades han d’acudir a l’oficina de l’Àrea de Medi Ambient, on es troba el punt d’informació, i allí es pot tramitar la sol·licitud.

Vídeo: https://acortar.link/dDcEP

Fotos: https://bit.ly/3gMX8pi

Te puede interesar

Ir al contenido